Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

ME Van Van Vugt zegt: "Dit is voor mij de eerste keer "

Gemiddeld een 9.3 uit 41815 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

over e-liquid en ingrediënten, PG/VG en clearomizers

Wil je zelf e-liquid maken?


Waarom zou ik zelf e-liquid maken? Er zijn toch honderden kant-en-klare om uit te kiezen? Goede vraag! Waarom zou je zelf koken als je elke dag uit eten kunt? Het voordeel van zelf e-liquid maken is dat je je eigen e-liquid helemaal aan je eigen smaak kunt aanpassen. Hierdoor heb je veel vrijheid in smaak, maar ook in de ingrediënten en verhoudingen. Wellicht is er al een kant en klare e-liquid die je heel erg lekker vindt, maar vindt je de smaak iets te zwak? Dan kun je proberen deze zelf na te maken met iets meer smaakstoffen (aroma's). Of is er juist een smaak die je heel graag wilt dampen maar is er geen kant en klare e-liquid van te krijgen? Geen probleem! Met de honderd aroma’s in ons assortiment is er een grote kans dat je hem zelf kunt gaan mengen. Het is helemaal persoonlijk hoe jij hem het lekkerst vindt, en dat is zo fijn aan zelf mengen; je kunt de e-liquid helemaal maken zoals je het wilt!
benodigdheden Benodigdheden

Je hebt een smaak in gedachte, maar wat is er nu allemaal nodig om de e-liquid te maken?

  • Base, dit is een smaakloze basis vloeistof verkrijgbaar in verschillende PG/VG verhoudingen met of zonder nicotine.
  • Aroma's, dit zijn de smaakstoffen waarmee je de base op smaak gaat brengen.
  • Nicotine, indien je nog met nicotine dampt kun je deze toevoegen door middel van Nicotine Boosters (Nicshots).
  • Lege flesjes, hierin kun je de base en aroma met elkaar vermengen en de uiteindelijke e-liquid bewaren.
  • Injectiespuitjes, deze gebruik je om de hoeveelheid aroma en base af te meten.


Veiligheidstips Veiligheidstips 

Indien je klaar bent om te gaan mengen neem dan de volgende veiligheidstips in acht:

  • Zorg voor een schone en hygiënische omgeving om te gaan mengen. De gebruikte flesjes en spuitjes dienen ook schoon te zijn.
  • Sluit na gebruik de verpakkingen weer goed af. Minimaliseer bij het gebruik van nicotine boosters en base het contact met de huid. Hiervoor kun je het beste handschoenen dragen. Mocht het toch op je huid komen spoel dit dan overvloedig af met water.
  • Houd de producten ten alle tijden buiten bereik van kinderen en huisdieren. Maak na het mengen alles grondig schoon en berg de spullen weer goed op.


Mengverhoudingen Mengverhoudingen, en de invloed van deze verhoudingen op smaak

Misschien heb je al eens een kijkje genomen bij de verschillende aroma's, en is het je opgevallen dat er een “advies mengverhouding” vermeld staat. Dit advies kun je hanteren voor de hoeveelheid aroma die toegevoegd dient te worden aan de base om deze op smaak te brengen. Je kunt het vergelijken met limonade maken; te weinig siroop is niet lekker maar te veel ook niet.

Voeg je te weinig aroma toe aan je mix, dan is de smaak erg zwak of gewoon niet lekker. Maar teveel aroma kan ook niet lekker zijn. Hierdoor kan de smaak te sterk of overheersend overkomen. 

Heb je per ongeluk te weinig aroma gebruikt en is de smaak erg zwak? Dan kun je gemakkelijk wat meer aroma toevoegen om de smaak sterker te krijgen. Is de smaak juist veel te sterk, dan kun je wat extra base toevoegen om de smaak weer iets te verdunnen.


steepen Steepen (rijpen)

Heb je net de e-liquid gemengd, dan wil je natuurlijk meteen proeven hoe jouw eerste brouwsel smaakt. Met het zelf maken van e-liquids is geduld een schone zaak, de e-liquids moeten namelijk nog even steepen/rijpen. Het steepen geeft de e-liquid de tijd te rijpen. Hierdoor kunnen de ingrediënten zich onderling goed vermengen met de base en komt de smaak optimaal tot zijn recht.

Het verschilt per aroma hoe lang de steeptijd is. Fruitsmaken en menthol smaken zijn over het algemeen direct goed te dampen. Echter, tabaksmaken en romigere dessert smaken hebben langer nodig om goed tot hun recht te komen. Door het steepen wordt de e-liquid vaak iets donkerder van kleur. Dit komt door de moleculaire verbinding van de PG/VG basis met de (eventueel) aanwezige nicotine. Hoe hoger het nicotine gehalte in de e-liquid, hoe donkerder deze zal kleuren.

Het steepen is erg gemakkelijk! Zet de e-liquid weg (buiten bereik van kinderen en huisdieren!) op een droge, donkere en koele plek. Kamertemperatuur is overigens prima.


ratio De basis verhoudingen: PG & VG

PG heeft een waterachtige, dunne dichtheid en is daarnaast geurloos en smaakloos. Ook beïnvloedt het de smaak van de e-liquid niet.

VG is een dikkere substantie vergeleken met PG. Pure VG is een beetje zoet. Dit zorgt ook dat VG gebaseerde e-liquids (50% VG of hoger) iets zoeter zijn, waardoor andere smaken moeilijker op te merken zijn. Er zijn ook meer smaakstoffen nodig bij hogere VG e-liquids. PG heeft over het algemeen dus een iets puurdere smaak. Hier staat dan weer tegenover dat VG bij verdamping grotere dampwolken produceert. Het vinden van de juiste balans betekent het succes voor de door jou gemengde e-liquid.

Weet je niet zeker welke base verhoudingen het beste zijn voor jouw clearomizer? Daar kun je in het volgende artikel iets meer over lezen: "E-liquids en verhoudingen"


nicotine Nicotine

Nicotine is beschikbaar in 10 ml flesjes met een nicotine gehalte van maximaal 20 mg nicotine. Deze worden ook wel Nicotine Boosters genoemd (Nicshots). Afhankelijk van het nicotine gehalte dat je wilt bereiken, heb je een of meerdere boosters nodig.

Wil je weten welke nicotinegehalte het best bij je past? Bekijk dan ook eens ons Zwoofs Vertelt artikel "Welk nicotine gehalte kiezen?

Let op:
Nicotine is een zeer verslavende stof. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers. Nicotinehoudende producten zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar, niet-rokers, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met een allergie voor nicotinehoudende producten of personen met hart- en/of vaatziekten. Nicotinehoudende elektrische sigaretten zijn een alternatief voor het roken van tabak.

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.