Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

Sarina zegt: "Snelle verzending"

Gemiddeld een 9.3 uit 41795 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp
wat doen coils?

Wat zijn (en wat doen) coils?  


De wick plaatsen   De inhoud van een coil?

De coil is een onmisbaar onderdeel in de elektrische sigaret. Deze neemt namelijk de e-liquid op en zorgt voor de daadwerkelijke verdamping.

Een coil is opgebouwd uit een aantal onderdelen:

  • De gloeispiraal: gewikkeld van weerstandsdraad. Deze warmt op als de vuurknop ingedrukt wordt.
  • De wick (organisch katoen): Dit neemt de e-liquid op en transporteert deze naar de gloeispiraal. De wick kun je bij de meeste coils al zien zitten. Dit is namelijk het witte materiaal achter de gaatjes rondom de coil.
  • Het metalen omhulsel: deze zorgt ervoor dat de coil geplaatst kan worden in je verdamper (clearomizer) en de wick en gloeispiraal op hun plek blijven.

de verschillen in coils   Verschillende soorten coils?

Nu is er natuurlijk ontzettend veel variatie in de verschillende soorten coils. Er zijn bijvoorbeeld verschillende weerstanden, maar ook coils met meerdere gloeispiralen of coils met verschillende soorten weerstandsdraden, zoals SS316 (roestvrijstaal), Ni200 (Nickel), Ti (Titanium) en Exotische Coils ("exotisch" betekent gevlochten weerstandsdraad).


Verschillende type weerstandsdraden.

Kanthal (Ka): De meest voorkomende draadsoort voor coils. Kanthal coils kunnen enkel op wattage worden gedampt. Vrijwel in iedere coil wordt Kanthal gebruikt, tenzij anders aangegeven. Kanthal is erg breed inzetbaar. Zo worden er bijvoorbeeld ook exotische draden van gevlochten.

Mesh:
Een oud wick materiaal in een nieuw jasje gestoken! Mesh werd een aantal jaar geleden veel gebruikt als wick, maar komt tegenwoordig voornamelijk voor als coil type. Mesh heeft een honingraat structuur waardoor er een groot verdampingsoppervlak ontstaat. Tijdens het opwarmen van het honingraatoppervlak komt er veel smaak en damp vrij. Mesh coils hebben een hoog wattage nodig alvorens deze opgloeien. 

Keramisch: Ceramic of Keramische coils zijn opgebouwd met een keramische behuizing om de gloeispiraal. Om, of in, de keramische behuizing zit meestal organisch katoen verwerkt. Daarnaast zit er ook nog een gloeispiraal in de coils verwerkt. Het type weerstandsdraad kan verschillen. De keramische behuizing, in combinatie met organisch katoen, fungeert als wick. Zowel het gloeispiraaltje als de keramiek warmen op en verdampen de e-liquid. Keramiek heeft als voordeel dat het geen smaken vasthoud. Daardoor ervaar je altijd de puurste smaak van e-liquid!

Stainless Steel (SS316): Er zijn ook roestvrij stalen (RVS), of stainless steel, coils beschikbaar. Deze soorten coils kunnen zowel op wattage als op temperatuur controle gedampt worden. Stainless steel is de enige draadsoort die deze eigenschap bezit. Stainless steel komt qua dampervaring het meeste in de buurt van Kanthal maar warmt sneller op.

Nickel (Ni200): Nickel coils kunnen enkel gebruikt worden in de temperature control mode. Nickel coils damp je dus niet op wattages maar op graden Celsius of Fahrenheit. Het aantal graden bepaalt hoe krachtig de coil gevuurd wordt tijdens het dampen. De weerstand van Ni200 coils ligt erg laag vanwege de legering van het draad; Ni200 draad heeft weinig weerstand van zichzelf waardoor het een warmere dampervaring zal geven.

Titanium (Ti): Titanium coils kunnen net als Ni200 draad enkel gebruikt worden in de (Ti) temperature control mode. Je dampt met Ti coils dus ook op graden Celsius of Fahrenheit. Het aantal graden bepaalt hier dus ook hoe krachtig de coil gevuurd wordt tijdens het dampen. De weerstand van Ti coils ligt vrij laag, maar niet zo laag als de weerstand van Nickel coils. Titanium draad geeft een koelere dampervaring.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dampen met temperatuur controle? In ons Zwoofs Vertelt artikel "Temperature Control" artikel duiken we nog wat dieper in de stof!


Weerstanden en Coils.

in theorie geeft een hogere weerstand minder en koelere damp maar iets meer smaak. Een lage weerstand geeft in het algemeen een warmere damp en iets minder smaak.

Coils met een weerstand boven de 1.0 ohm zijn vaak opgebouwd uit kleine gloeispiralen met dun draad. Hierdoor is er minder vermogen nodig om de gloeispiraal op te laten warmen, de batterij gaat hierdoor niet zo snel leeg. Omdat deze coils minder dampproductie hebben, wordt er minder e-liquid verbruikt. (De meeste coils boven de 1.0 Ohm hebben een strakke inhalatie waardoor deze uitermate geschikt zijn voor de Mouth to Lung damper.

Coils met een weerstand onder de 1.0 ohm zijn vaak opgebouwd uit grotere gloeispiralen met dikker(e) draden. Hierdoor is er meer vermogen (Wattage/Voltaage) nodig om de gloeispiraal op te laten warmen. De batterij gaat hierdoor sneller leeg. Deze coils geven meer damp en iets minder smaak. Omdat er veel dampproductie ontstaat, gaat de e-liquid sneller op. (Deze coils worden ook wel Sub-Ohm coils genoemd door de lage weerstand. Sub-Ohm coils zijn in de meeste gevallen erg luchtig en hierdoor geschikt voor de Direct Lung damper.)


Hier kunt u meer informatie terugvinden over welke verhouding e-liquid het best bij verschilende soorten coils past: E-Liquid en Clearomizerscoil smaak  Meerdere gloeispiralen. 

Een coil kan meerdere gloeispiralen bevatten. Hiermee wordt het verdampingsoppervlak groter en dit leidt tot meer dampproductie. Coils die meerdere gloeispiralen bevatten hebben in het algemeen een lagere weerstand. Als er bijvoorbeeld twee gloeispiralen geplaatst zijn, wordt de weerstand gehalveerd. Je deelt de weerstand van één gloeispiraal door het aantal geplaatste gloeispiralen. De Eleaf HW coils zijn hier een voorbeeld van. De HW1 coils bevatten één gloeispiraal, de HW2 coils twee gloeispiralen enzovoort.

Ook deze coils hebben vanwege de lage weerstanden meer vermogen nodig om goed op te warmen.

 

exotische coils  Exotische draden.

De gloeispiralen kunnen ook gemaakt worden van exotische draden, bijvoorbeeld Clapton Coils. Deze zijn op een andere manier gevlochten. Bij een 'normale' coil heb je een enkele draad (kanthal), bij een clapton (Exotische) coil wordt er gebruik gemaakt van twee (of meer) draden. Een dikkere in het midden en een dunnere draad hierom heen gewikkeld. Deze weerstandsdraden worden op een bepaalde manier gevlochten waardoor de coil dikker is en er een grotere verdampingsoppervlakte ontstaat. Hierdoor kunnen de exotische coils op hogere wattages gedampt worden. Daarnaast zorgt het grotere verdampingoppervlak van de coil voor een intensere smaak en meer damp.

Verschillende soorten Exotische Coils.

  • Clapton coils zijn opgebouwd uit twee weerstandsdraden. Een dikke draad als kern en een dunne draad om de kern heen. Clapton coils lijken erg veel op gitaarsnaren; dat is ook de reden dat deze Exotische draadsoort vernoemd is naar de bekende gitarist Eric Clapton. 
  • Alien Coils worden opgebouwd van uitgerekte clapton draad en drie kerndraden. Om de kern van de Alien Coil wordt een uitgerekte clapton coil gewikkeld. Deze coils lijken op clapton coils maar zijn een stuk breder.
  • Tiger coils worden ook weer uit twee draden opgebouwd. Een platte draad (ribbon wire) en ronde draad worden met elkaar vervlochten. De Tiger Coil lijkt op prikkeldraad.
  • Hive coils deze type coils worden uit 4 afzonderlijke draden gemaakt; Twee draden, worden samengevlochten tot een draad dit gebeurd ook met de twee overgebeleven draden. Hierna worden beide gevlochten draden weer in elkaar gevlochten en zo krijg je een Hive coil. De Hive coil ziet er een beetje uit als een DNA streng.
  • Notch coils worden in tegenstelling tot bijna iedere andere coil, niet uit draad opgebouwd. Notch Coils worden gemaakt uit stainless steel platen; deze platen worden plat gerold tot dunne plaatjes waar een motief uitgesneden wordt. De dunne plaatjes worden gerold tot cylinders en gebruikt als coils. Deze coil kun je gemakkelijk herkennen aan zijn uiterlijk.

welke coil moet ik gebruiken??   Welke coil is de beste keuze voor mij?

Dit is erg lastig te zeggen, de een vindt namelijk een koele damp met meer smaak erg fijn. De ander wil juist veel dampproductie en vindt de smaak minder belangrijk.

Houd in gedachten dat een lagere weerstand meer en warmere damp geeft en minder zuinig is in gebruik. Een hogere weerstand geeft minder en koelere damp maar is juist weer een stuk zuiniger.

Let op, lagere weerstanden onder de 1.0 ohm vereisen in het algemeen een  Direct Lung inhalatie techniek. Hier kunt u meer lezen over de verschillende inhalatie technieken: Mouth to lung of Direct Lung?

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.