Rebuildables, RBA, RDA, RTA, RDTA & RSA.
Wat is nu het voordeel van een rebuildable atomizer? Door zelf gloeispiralen (coils) te gaan maken, kun je niet alleen zelf de weerstand bepalen maar ook de draadsoorten en de wick. Hiermee bepaal je zelf hoeveel damp en/of smaak de rebuildable zal gaan geven. Je hebt dus alles zelf in de hand.
Over RBA's.
De term RBA is een afkorting voor Rebuildable Atomizers.
Een RBA heeft de behuizing van een fabriekscoil. De RBA coils zijn zo ingericht dat het mogelijk is om zelf een gloeispiraal en wick te plaatsen. Hierdoor kun je variëren met de weerstanden van je coils.
Een RBA coil past enkel in de clearomizer waarvoor deze coil geproduceerd is.
Over RDA's.
De term RDA is een afkorting voor Rebuildable Dripping Atomizers, een RDA wordt veelal een dripper genoemd.
Deze verdampers hebben een build deck waarop men zelf de gloeispiralen en wick dient te plaatsen. Een build deck bestaat uit een constructie waarin de gloeispiralen vast gezet kunnen worden. Het build deck is bij een dripper gemakkelijk bereikbaar, waardoor de wick en gloeispiralen eenvoudig verwisseld kunnen worden.
Een dripper heeft geen reservoir (tankje). De gebruiker moet zelf vloeistof druppelen (drippen) op de wick tijdens het gebruik. De wick wordt ingedruppeld en vervolgens kunnen er een aantal inhalaties genomen worden. Als er een aantal inhalaties genomen zijn is de wick droog en moet deze opnieuw ingedruppeld worden. Hoeveel inhalaties er genomen kunnen worden van één keer druppelen verschilt per gebruiker. Dit ligt namelijk aan de hoeveelheid wick die er geplaatst is en het ontwerp van de dripper.
Omdat een dripper geen reservoir (tankje) heeft zijn deze handig voor dampers die graag van smaakjes wisselen.
Over RTA's.
De term RTA is een afkorting voor Rebuildable Tank Atomizers.
In een RTA kunnen geen fabriekscoils geplaatst worden. De verdamper is ingericht met een build deck en hierin moet een gloeispiraal en wick geplaatst worden. Een RTA is een verdamper met een reservoir (tankje). Qua uiterlijk lijken ze veel op een verdamper (clearomizer) die fabriekscoils gebruikt.
De meest voorkomende RTA is een bottom coil RTA. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, worden de gloeispiraal en wick onderin de tank op het build deck bevestigd.
Hierna wordt het geheel weer in elkaar gezet, en gaat er een hulsje over de coil heen. Het hulsje heeft een paar inkepingen om de liquid naar de wick te transporteren. Het hulsje staat weer in verbinding met de schoorsteen en de topcap van de RTA. Zo wordt de damp getransporteerd naar het mondstuk.
Over RDTA's.
De term RDTA is een afkorting voor Rebuildable Dripping Tank Atomizer.
Een RDTA geeft de smaak van een RDA (rebuildable dripping atomizer) maar maakt wel gebruik van een reservoir (tankje).
Het build deck van een RDTA is altijd boven het reservoir geplaatst. De wicks worden in de aanwezige "Juice Holes" geplaatst en nemen de eliquid op door middel van "capilaire werking" (het stijgen van vloeistof tegen de zwaartekracht in). Dit heeft een gunstig effect op de smaak
van deze tanksystemen, die hierdoor het gemak van een dripper combineren met een reservoir (tankje).
Over RSA's.
De term RSA is relatief nieuw in de dampwereld, en is een afkorting van Rebuildable Squonk Atomizer.
Een RSA heeft ziet er vrijwel hetzelfde uit als een RDA, en deelt een aantal eigenschappen. Zo is het plaatsen van de gloeispiraal, de wick en het instellen van de airflow vrijwel hetzelfde. Toch zijn er een aantal verschillen, zo heeft een RSA een holle 510 aansluiting. Hierdoor kan er door middel van een Squonker Mod eliquid bij het katoen komen. De e-liquid kanalen in een RSA zijn anders ingericht waardoor deze drippers goed tot hun recht komen in combinatie met een Squonk Mod.
Handige accessoires en benodigdheden:
- Pre-Made Coils
- Weerstandsdraad
- Wick/Katoen
- Gereedschap
- Voltmeter
- Spuitjes en Flesjes
Tot slot, het inbouwen van de gloeispiralen in de verschillende systemen heeft een beetje oefening nodig. Wil je hier graag meer over lezen, neem dan ook eens een kijkje bij het artikel: Do It Yourself
Natuurlijk kun je ook pre-made coils gebruiken in rebuildables, dit zijn voorgewikkelde gloeispiralen die je enkel nog hoeft te plaatsen. Er zijn er ontzettend veel beschikbaar met verschillende weerstanden en draadsoorten.
Wil je meer weten over het wikkelen van gloeispiralen?
Dan kun je eens een kijkje nemen bij het Zwoofs Vertelt Artikel "Do It Yourself".
Let op: meet altijd je gebouwde coil door om te controleren of er geen kortsluitingen zijn en of de ohm waarde klopt.