Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

Peter-Jac zegt: "Prima "

Gemiddeld een 9.3 uit 41795 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

mouth to lung en direct lung

Mouth to Lung of Direct Lung dampen?


Wat zit er in e-liquid? Mouth to lung

Mouth to Lung (MTL) dampen is vergelijkbaar met het roken van een sigaret, de damp wordt eerst naar de mond geïnhaleerd en daarna pas naar de longen.

Mouth to Lung dampen is helaas niet met alle verdampers mogelijk. Sub-ohm tanks en verdampers met een luchtige inhalatie/airflow maken dit vaak onmogelijk. Om Mouth to Lung te kunnen dampen dient er gebruik gemaakt te worden van een verdamper met een strakke luchttoevoer/airflow. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Justfog Q16 Pro en de Aspire Nautilus 2S Clearomizer.

Mouth to Lung verdampers maken meestal gebruik van hoge weerstand coils (1.0 tot 2.2ohm), alhoewel tegenwoordig ook systemen worden geproduceerd die wel een strakke inhalatie hebben maar gebruik maken van Sub-ohm coils met een kleine binnendiameter coil. De kleinere binnendiameter van de coil resulteert in een strakkere trek, waardoor deze coils wel MTL compatibel zijn. De Aspire Nautilus 2S bijvoorbeeld; deze tank wordt geleverd met een MTL 0.4ohm sub-ohm coil.

De verdampers die veelal erg luchtig zijn, zijn dan ook vaak Sub-ohm systemen. Dit houdt in dat ze gebruik maken van coils met een lage weerstand. Lage weerstand coils produceren veel damp en worden afgekoeld tijdens het Direct Lung inhaleren. Wordt er echter MTL geïnhaleerd op een sub-ohm tank, dan koelt de coil minder af omdat deze te weinig luchttoevoer krijgt. Hierdoor kan de verdamper erg warm worden.

Sub-ohm coils nemen veel liquid op en produceren hierdoor veel damp. Wordt er toch Mouth to lung gedampt met een Direct lung coil/tank? Dan kan het tankje gaan lekken. Dit omdat de coil gemakkelijk veel liquid opneemt, maar dit niet kan verdampen door de verkeerde inhalatietechniek.


Grotere luchttoevoer Direct Lung

Direct lung (DL) dampen is qua inhalatie vergelijkbaar met een waterpijp. De damp wordt direct naar de longen geïnhaleerd.

Direct lung dampen wordt toegepast met sub-ohm verdampers. De airflow/luchttoevoer van deze verdampers is erg luchtig; zo luchtig dat je er bijna door kunt ademen. De weerstanden van de coils zijn onder de 1.0 ohm (sub-ohm). Hiermee wordt veel damp geproduceerd. Voorbeeld van e-sigaretten welke DL geïnhaleerd dienen te worden, zijn de Vaporesso Gen X Kit of Freemax Maxus Kit.

Tegenwoordig zijn er ook uitzonderingen; de coils hebben een Sub-ohm weerstand maar een kleine binnendiameter coil; deze maken Mouth To Lung dampen wel mogelijk. De Joyetech Ego AIO (Box) maakt bijvoorbeeld gebruik van een 0.6ohm (sub-ohm) weerstand coil, echter met een strakke trek. Hierdoor produceert de coil veel damp in combinatie met een Mouth To Lung inhalatie.

Omdat de weerstanden laag liggen en er veel dampproductie ontstaat, is het noodzakelijk dat er direct naar de longen geïnhaleerd wordt. De ontwikkelde damp dient opgenomen te worden om lekkages tegen te gaan en de damp te koelen.

Met Direct Lung dampen ga je veel damp produceren. Je inhaleert de damp direct naar de longen en in de longen kun je meer damp kwijt dan in de mond. Meer dampproductie betekent wel meer vloeistof verbruik. Houd daarom voor de zekerheid een flesje liquid achter de hand!Airflow Airflow, wat is dat nou eigenlijk?

Wat is nu eigenlijk airflow en waar is dit voor nodig? Airflow staat voor de luchttoevoer, en zonder luchttoevoer kun je niet dampen. Er wordt lucht aangezogen waardoor de damp zich verplaatst naar je mond of longen.

Er zijn twee soorten airflow beschikbaar. Vaste: Dit zijn vaste luchtinlaten die de trek bepalen en deze zijn niet te verstellen. Verstelbaar: Dit is vaak een ring die je kunt draaien en hierdoor de hoeveelheid aangezogen lucht kunt bepalen, oftewel de ‘trek’ van de elektrische sigaret aanpassen. Daarnaast kan de airflow zich ook nog aan de bovenkant (top airflow) of aan de onderkant (bottom airflow) bevinden.


top airflow Top airflow? 

Top airflow, dus een luchttoevoer welke aan de bovenkant van een tankje is geplaatst, kan zowel toegepast zijn bij een Mouth to Lung als bij een Direct Lung verdamper. Het grote verschil tussen een Top Airflow en een Bottom Airflow is warmte; Top Airflow legt een langere weg af waardoor de damp afkoelt. Een Top Airflow geeft dus een koelere damp dan een Bottom Airflow.

Top airflow


bottom airflow Bottom Airflow?

Bottom airflow, een luchttoevoer welke aan de onderkant van een tankje is geplaatst, kan zowel toegepast zijn bij een Mouth to Lung als bij een Direct Lung verdamper. Het grote verschil tussen een Top Airflow en een Bottom Airflow is de warmte. Bottom Airflow legt een kortere weg af, waardoor de damp wat warmer overkomt. Een Bottom Airflow geeft dus een warmere damp dan een Top Airflow.

Bottom Airflow


Hoe werkt Temperatuur Controle? Invloed van de coil

De coil is verantwoordelijk voor het produceren van de damp. De coil is opgebouwd uit een of meerdere gloeispiralen waar katoen omheen is geplaatst. Het katoen neemt de e-liquid op, waardoor deze verdampt zodra het gloeispiraaltje opwarmt.

De binnendiameter van een coil bepaalt de luchtigheid van een trek. Een brede diameter, die vaak te vinden is in een Sub-ohm coil, zorgt voor een luchtige trek, oftewel een Direct Lung inhalatie. Bij een Mouth to lung coil is de binnendiameter van de coil nauwer, waardoor de trek van de inhalatie strakker wordt en er gemakkelijk Mouth to lung gedampt kan worden.

Er zijn tankjes die zowel Mouth to Lung als Direct Lung gedampt kunnen worden. De luchtigheid wordt dan voornamelijk bepaald door de verschillende binnendiameters van de beschikbare coils, en niet alleen door de Airflow. Een goed voorbeeld hiervan is de Eleaf Melo 3 mini/nano clearomizer; deze clearomizer heeft zowel Direct lung coils als Mouth to lung coils. De Direct Lung coils zijn erg luchtig en hebben een lage weerstand (0.3 en 0.5ohm). De Mouth to Lung coil heeft een strakke trek en een weerstand van 0.75ohm.


drip tip Invloed van een drip tip

De laatste stap in het personaliseren van de damp ervaring/luchttoevoer: de drip tip (mondstuk)!

Er zijn verschillende maten driptips (mondstukken); standaard of smalle binnen diameters zijn uitermate geschikt voor de Mouth to Lung verdampers. Door de smalle binnendiameter wordt er een strakke trek gerealiseerd, en kan er dus minder lucht circuleren door de nauwe doorgang. Driptips met een smalle doorgang zijn ideaal voor de Mouth to Lung dampers. Deze nauwe doorgang wordt ook wel "narrow bore" genoemd.

Een driptip met smalle binnendiameter kan ook geplaatst worden op een Sub-ohm tank. Hierdoor zal deze strakker gaan inhaleren. Wel dient er dan rekening gehouden te worden met het warm worden van de coil. De luchtcirculatie vermindert hierdoor, waardoor de coil minder snel af kan koelen. Ook zal de vele damp die tegen de driptip aanslaat door de smalle doorgang gaan condenseren aan de binnenzijde van de driptip, wat weer tot lekkages en spitback kan leiden. Er dient dus goed opgelet te worden dat de juiste driptip gebruikt wordt, zodat alles naar behoren blijft functioneren.

Brede binnendiameters (Wide Bore drip tips) zijn gemaakt voor Direct Lung Sub-ohm verdampers. Deze driptips maximaliseren de luchtcirculatie, dat erg belangrijk is voor de dampproductie en het afkoelen van de lage weerstand, Sub-ohm coil. De grotere luchtcirculatie zorgt ervoor dat je meer damp kunt inhaleren en hierdoor grotere wolken kunt blazen.

Grote binnendiameter driptips kunnen ook geplaatst worden op een Mouth to Lung verdamper. Hierdoor zal een Mouth to Lung tank wat luchtiger inhaleren. Vaak wordt dit toegepast als de gebruiker het MTL systeem iets te strak vindt inhaleren.

 

Ben je op zoek naar een mouth to lung verdamper, hier kun je ze allemaal vinden.
Ben je op zoek naar een direct lung verdamper, hier kun je ze allemaal vinden. 

Op zoek naar een andere driptip? Bekijk hier alle driptips in ons assortiment. Let op! De driptips hebben een 510 of 810 aansluiting. Controleer altijd welk formaat op je verdamper past. 

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.