Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

Marius zegt: "100% correcte afhandeling"

Gemiddeld een 9.3 uit 37887 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

banner

Vulmethodes Clearomizers

Een clearomizer bijvullen; misschien doe je dit al dagelijks? Of ben je nieuw met elektrisch roken en wil je graag weten hoe dit in zijn werk gaat?

Er zijn twee vulmethodes beschikbaar, namelijk:

  • vullen via de bovenkant van de verdamper. Dit noemt men “Top fill
  • vullen via de onderkant van de verdamper. Dit heet “Bottom Fill”.


voor je begint Voor je begint…

Voordat we kunnen beginnen met het vullen van de verdamper is het belangrijk dat een nieuwe coil een beetje aandacht krijgt. Coils met organisch katoen (organic cotton) moeten namelijk voor gebruik ingedruppeld worden. Dit wordt ook wel “primen” genoemd. Rondom de coil zie je gaatjes (juice holes) zitten met hierachter een wit materiaal. Dit witte gedeelte is het organische katoen en hierop kun je rondom 2 à 3 druppeltjes e-liquid laten vallen. Deze druppels worden vervolgens opgenomen door het katoen en zorgen ervoor dat de coil, na het vullen van de verdamper, compleet verzadigd is met e-liquid. Deze stap is erg belangrijk, want hiermee voorkom je een “dry-hit”, die kan zorgen voor een nare, verbrande smaak.

De coil is ingedruppeld en je bent klaar om de clearomizer te gaan vullen!

primen coil


de clearomizer vullen De clearomizer vullen

Als je de clearomizer opent om te vullen zie je bij bijna alle modellen een buisje in het midden lopen, dit is het schoorsteentje of de luchtbuis van je elektrische sigaret. Belangrijk bij het vullen is dat in deze opening geen e-liquid terecht mag komen, om lekkage uit het mondstuk van de verdamper te voorkomen. Je kunt de vulnippel van het e-liquid flesje het beste tussen het glas van de verdamper en het luchtbuisje inhouden, en zo de clearomizer vullen. Om het vullen te vereenvoudigen zou je ook een naaldflesje kunnen overwegen.

Bij het vullen van de tank of clearomizer is het belangrijk deze voor "slechts" 70% te vullen. Hiermee voorkom je namelijk lekkage. Op sommige modellen is een maximale inhoud markering aanwezig; houd deze aan! Is er geen maximale inhoud markering aanwezig? Hanteer dan de 70%-regel.

Twijfel je hoe je je verdamper bij moet vullen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice!


Bottom top fill Bottom-fill & Top-fill clearomizers

Heb je een bottom-fill clearomizer, dan dien je deze via de onderkant te vullen. Je draait de onderkant (base) van het glas af en positioneert het tuitje van je flesje zo dat deze tussen het glas en de luchtbuis inzit. Hierna kun je de clearomizer vullen tot ongeveer 70%, of tot de maximale inhoud markering.

Heb je een top-fill clearomizer, dan is het vullen vaak erg gemakkelijk. Je kunt de bovenkant losdraaien of wegschuiven om zo de clearomizer te vullen. Let op: top-fill clearomizers zijn iets gevoeliger voor lekkages, dit omdat er een capillaire werking kan optreden. Verstandig is de luchttoevoer te sluiten tijdens het vullen van je topfill tankje. Probeer ook na het vullen zo snel mogelijk een paar inhalaties te nemen, dit zorgt ervoor dat het vacuüm in de clearomizer terugkomt. Hiermee voorkom je de capillaire werking, welke tot lekkages kan leiden.

En het belangrijkste: gebruik altijd de juiste e-liquid voor jouw clearomizer.

Wil je weten welke e-liquid het beste bij jouw clearomizer past? We schreven een Zwoofs Vertelt artikel om je op weg te helpen: Zwoofs Vertelt over E-liquid, Verhoudingen en Clearomizers!


Voorbeelden:

De Justfog Q16:

Dit is een bottomfill verdamper. Om de clearomizer bij te vullen hou je hem ondersteboven, met het mondstuk naar beneden, en draai je de tank los van de onderkant (de base). Als je vervolgens het glaasje in handen hebt, positioneer je het tuitje van het flesje zo dat deze tussen het glas en de luchtbuis inzit. Hierna kun je de clearomizer vullen tot ongeveer 70%. Houd het geheel nog ondersteboven en draai de onderkant (base) weer vast. Als alles goed dicht zit kun je de Q16 weer omdraaien en rechtop houden.

justfog q16

De Joyetech Ego AIO:

Dit is een top-fill all in one systeem (AIO). De topcap (bovenkant) kun je losdraaien. Let op, de coil is bij dit model bevestigd aan de topcap. Na het opendraaien zie je een grote opening om bij te vullen, bij de Ego AIO zit de luchtbuis namelijk niet in het tankje verwerkt. Vul tot aan de “max” streep, zichtbaar aan de buitenkant van de behuizing, en draai de topcap met coil weer op de tank.

ego aio

De Smok Stick V8 Baby kit:

Ook dit is een top-fill (Slide and Fill) clearomizer. Je kunt het bovenste stukje wegschuiven en, eenmaal weggeschoven, zie je hier onder twee gaatjes zitten. De opening in het midden sluit aan op de coil en is de luchtbuis van de clearomizer. Zoals we eerder hebben besproken mag hier geen e-liquid in komen. Daarnaast zie je een langwerpig 'sleufje'. Dit is de opening die je gebruikt om de verdamper te vullen. Deze is namelijk gepositioneerd tussen het glas en de luchtbuis.

tfv8


tips  Tips & Tricks

Loop je na het vullen tegen een probleem aan, een verbrande smaak of e-liquid in de mond? Hieronder bespreken we een aantal stappen die je kunt doorlopen om dit op te lossen.


Help, mijn clearomizer/verdamper lekt!

Belangrijk is goed na te gaan wat er mis gaat. Damp je bijvoorbeeld met een te dunne e-liquid in een sub-ohm set, dan kan dit lekkage veroorzaken. Sub- ohm coils bevatten grote gaatjes voor de e-liquid toevoer (juice holes) en hierdoor kun je het best gebruik maken van hoge VG e-liquids. Te dunne e-liquids worden te snel opgenomen door de coil, en stromen letterlijk door de coil heen waardoor er lekkage en spitback (spettertjes e-liquid uit het mondstuk) kunnen optreden. 

Verkeerd inhaleren kan tevens leiden tot lekkages. Sub-ohm coils nemen veel liquid op en produceren hierdoor veel damp. Wordt er mouth to lung (MTL) gedampt met een Direct Lung (DL) coil/tank? Dan kan het tankje gaan lekken. Dit omdat de coil gemakkelijk veel liquid opneemt, maar dit vervolgens niet kan verdampen door de verkeerde inhalatietechniek.

Je inhalatietechniek en e-liquids zijn juist, maar de lekkage blijft? Belangrijk is alles goed schoon en droog te maken. Houd de coil hierbij apart, deze mag niet in contact komen met water. De overige onderdelen kun je onder de warme kraan afspoelen en goed droogmaken. De coil kan in een tissue geplaatst worden, zodat de overtollige liquid opgenomen kan worden. Hierna kun je alles weer monteren en gaan dampen.

Is er nog steeds lekkage, dan is het verstandig de coil om te wisselen voor een nieuwe coil.


Ik krijg e-liquid in mijn mond?

Bij elektrisch roken dien je kalmer te inhaleren dan bij een “gewone” sigaret. Inhaleer je te 'hard' dan heeft de coil (het gloeispiraaltje) niet de kans om de e-liquid te verdampen. Hierdoor wordt de e-liquid omhoog getrokken, waardoor deze in de mond kan komen. Bij elektrisch roken is het beter om kalmer en langer te inhaleren.


Ik krijg een verbrande smaak hoe kan dit?

Er kunnen een aantal oorzaken zijn voor dit euvel,

  • Heb je de coil al een tijdje in gebruik? Het kan tijd zijn voor een nieuwe coil.
  • Is de coil goed ingedruppeld en ingetrokken met e-liquid
  • Staan de wattages niet te hoog ingesteld?
  • Zijn de gebruikte e-liquids wel geschikt voor je verdamper?

Als je eenmaal een verbrande smaak hebt, is het helaas niet mogelijk om dit op te lossen. Als het katoen in de coil verbrand is blijf je dit namelijk proeven. Een nieuwe coil plaatsen is de enige oplossing.

Heb je de smaak te pakken en wil je graag nog meer lezen over het onderhoud, het gebruik, sub-ohmen, verschillende typen coils en nog veel meer? Neem dan hier eens een kijkje: Zwoofs Vertelt!

 

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.
Belgische klant?

In verband met de Nederlandse wetgeving kunt u vanaf 1 juli 2019 bestellen op Zwoofs.be!

Klik op een van onderstaande vlaggen om de Zwoofs webwinkel van uw keuze te bezoeken.