Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

Sebastiaan zegt: "goed en snel"

Gemiddeld een 9.3 uit 41814 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

over e-liquid en ingrediënten, PG/VG en clearomizers

PG en VG

Misschien rookt u nu nog, en wilt u voordat u begint met dampen weten wat er precies geïnhaleerd wordt? Of misschien bent u al een damper en bent u nu nieuwsgierig naar wat er nou eigenlijk in de liquid zit? Hoe dan ook, u krijgt nu alles te horen! Leest u even mee?
Wat zit er in e-liquid?  Wat zit er in e-liquid?

De meeste e-liquids hebben 4 ingrediënten: Propylene glycol (Propyleenglycol) en/of vegetable glycerin (plantaardige glycerine) basis, nicotine (optioneel), (soms) gedestilleerd water (om de vloeistof te verdunnen) en aroma. De basis houdt de nicotine en het aroma (smaak) vast in een suspensie, zodat de e-sigaret damp kan creëren. Een suspensie is een vloeistof met onoplosbare deeltjes.

Komen PG en VG vaker voor? Komen PG en VG vaker voor?

Propyleenglycol en plantaardige glycerine zijn stoffen die al een tijdje worden gebruikt; niet alleen in e-liquid dus! Sinds 1950 wordt propylene glycol gebruikt in verstuivers voor astma en COPD patiënten. Dit is dan ook de basis die zorgt dat het medicijn dampbaar wordt gemaakt. Het is eigenlijk een neutrale stof die geneesmiddelen kan bevatten, maar dus ook smaakstoffen voor e-liquid. PG kookt bij 188 °C en mag in lage concentraties in voeding worden gebruikt. Het zit bijvoorbeeld in verschillende soorten voedsel, persoonlijke verzorgingsproducten, zeep, shampoo, frisdrank, lotion, tandpasta en zelfs ketchup. Ook VG wordt in sommige verstuivers gebruikt voor astma patiënten. VG kookt alleen pas vanaf 290 °C en dit is een dikkere vloeistof. Het komt standaard zelfs in lage concentraties voor in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld in bloed. Tevens komt er onder normale omstandigheden zelfs 2 tot 10 gram VG in wijn voor.

Propylene glycol (PG) e-liquid:
Laten we als eerste PG behandelen, omdat deze het meest populair is van de gebruikte stoffen in e-liquid. Dit komt omdat PG een waterachtige, dunne dichtheid heeft. PG e-liquid is dunner dan VG en daardoor makkelijker te absorberen door de coil in uw verdamper. Omdat het een dunne vloeistof is, verstopt het de coil ook minder snel dan bij een dikkere vloeistof zoals VG. PG is geurloos en smaakloos. Ook beïnvloedt het de smaak van de e-liquid niet. Wel kan het zorgen voor een droge keel en mond, dus het is verstandig om meer water te drinken als u dampt.

Het nadeel aan PG is dat een heel klein aantal mensen hier allergisch voor kan zijn. Het kan zorgen voor uitslag op de huid en een tintelend gevoel in de keel. Als één van deze dingen wordt ervaren, is het handig om naar een hogere VG basis e-liquid te gaan, bijvoorbeeld boven de 70% VG. Vaak zijn de allergische reacties niet heel heftig. Als iemand namelijk erg allergisch is voor PG wist die persoon dit waarschijnlijk al, het zit namelijk in veel producten, zoals eerder vermeld.

Vegtable Glycerin (VG) e-liquid:
VG is een dikkere substantie vergeleken met PG. Pure VG is een beetje zoet, dit zorgt ook dat VG gebaseerde e-liquids (50% VG of hoger) iets zoeter zijn, waardoor andere smaken moeilijker op te merken zijn. Er zijn ook meer smaakstoffen nodig bij hogere VG e-liquids. PG heeft over het algemeen dus een iets betere smaak. PG kan gebruikers een droge mond geven en VG niet, sommige gebruikers die veel VG dampen zeggen dat ze meer slijm opbouw hebben als ze VG gebaseerde e-liquid dampen. Tevens krijg je van VG veel meer damp en minder throat hit. Een throat hit is een Engelse term waarmee het gevoel in de keel wordt aangegeven als de damp geïnhaleerd wordt. De throat hit is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de e-liquid en de hoeveelheid PG. In het Nederlands wordt ook wel de term "gier" gebruikt.

 

PG of VG gebaseerde e-liquid  Welke moet ik kiezen? PG of VG gebaseerde e-liquid?

Dit is helemaal aan uzelf. Sommige mensen houden van een throat hit en hebben dus vaker PG-gebaseerde e-liquids en hogere nicotinegehaltes, maar de ander wilt niets of minder in de keel voelen en gebruikt daarom e-liquids met een hoog VG gehalte. Het is helemaal persoonlijk.

 

Throat hit

Allergieën

Dampproductie

Dichtheid

Smaak

PG e-liquid

Meer throat hit

Uitslag

Minder damp

Dun

Meer smaak

VG e-liquid

Minder tot geen throat hit

Meer slijmopbouw

Meer damp

Dik

Minder smaak

 

PG en VG met elkaar vermengbaar Is PG en VG met elkaar vermengbaar?

Jazeker! Er zijn heel veel gemixte e-liquids, bij een 50VG/50PG e-liquid is er bijvoorbeeld een beetje throat hit, redelijk veel damp, veel smaak etc. Bij een 80VG/20PG e-liquid is er echter een heel klein beetje tot geen throat hit, veel damp en de smaak is afhankelijk van de hoeveelheid aroma. Maar dit is alleen bij 0mg nicotine, als u een 100%VG e-liquid dampt met 18mg nicotine krijgt u bijna gegarandeerd een throat hit.

Voedsel smaakstoffen en E-liquid smaakstoffen  Voedsel smaakstoffen en E-liquid smaakstoffen

Voedsel smaakstoffen worden veel gebruikt en smaken vaak fantastisch, dus waarom kunt u die niet in uw e-liquid of base doen? Dit is omdat veel smaakstoffen voor voedsel gebaseerd zijn op olie, en olie lost uiteraard niet op in water, maar ook niet in een PG en/of VG base. Wat er dus gebeurt als u smaakstoffen gebaseerd op olie gaat mengen met uw e-liquid, is dat de PG en/of VG base de smaakstoffen niet goed opnemen. En dat niet alleen; het is ook enorm slecht voor uw gezondheid! Deze op olie gebaseerde smaakstoffen worden niet geabsorbeerd door de longen en zullen daar langzaam een laagje gaan vormen. Hierdoor kunt u dus weer een soort rokershoest ontwikkelen, en op den duur zelfs serieuze gezondheidsproblemen.

De smaakstoffen die in e-liquid gebruikt worden zijn wateroplosbaar en bevatten geen olie, hierdoor wordt de smaak goed opgenomen in de PG en/of VG base en ontstaat er geen schadelijk laagje olie in uw longen.

Kan elke vloeistof in elke tank?  Kan elke vloeistof in elke tank?

Nee, dit is helaas niet het geval. Niet elke tank is ontworpen voor dikkere vloeistoffen, dit zijn dus, zoals u hierboven heeft gelezen, altijd vloeistoffen met een hoog VG gehalte. Sommige coils hebben te kleine gaatjes in de coil, hierdoor kan dikke e-liquid de coil niet goed bereiken.

Twijfelt u over welke e-liquid in uw tank kan? Neem dan voor aanschaf gerust contact op met onze klantenservice! Of bekijk onze Zwoofs Vertelt "E-liquid, Verhoudingen & Clearomizers" pagina. 

 

Zwoofs Vertelt! Zwoofs Vertelt!

Dit artikel is onderdeel van onze Zwoofs Vertelt serie. Meer van dit soort artikelen lezen? Klik hier!


Let op:

Niet elke tank is ontworpen voor dikkere vloeistoffen, dit zijn dus, zoals u hierboven heeft gelezen, altijd vloeistoffen met een hoog VG gehalte. Twijfelt u over welke e-liquid in uw tank kan? Bekijk dan eens onze Zwoofs Vertelt "
E-liquid, Verhoudingen & Clearomizers" pagina.

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.