Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

Colette zegt: "Goed!"

Gemiddeld een 9.3 uit 41820 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

trefwoorden elektrisch roken

Elektrisch roken trefwoorden

Omdat wij weten dat elektrisch roken een relatief nieuwe term is, hebben wij een uitgebreide woordenlijst over elektrisch roken gemaakt. Ontbreekt er nog een term? Laat het ons weten en we passen het meteen voor je aan. :) 


 

0-9

510
De naam van de aansluiting batterijenverdampers en mondstukken (Driptips).

18650 Batterij
De 18650 batterijen zijn de meest gebruikte batterijen voor in boxmods. Door de krachtigheid van deze batterij zijn ze uitermate geschikt voor boxmods. 


A

AC Adapter
Een standaard adapter die op het lichtnet wordt aangesloten.

Accu
Een andere naam voor een oplaadbare batterij die, in dit geval, in een elektronische sigaret zit.

Adapter
Een verloopstuk dat schroefdraden van verschillende clearomizers en elektrische sigaretten op elkaar laat aansluiten. Zodat er ook met ego clearomizers kan worden gedampt op een 510-batterij/MOD.

Additieven
Een vloeistof die een e-liquid smaak aanpast door hem bijvoorbeeld frisser of zoeter te maken.

ADV – All Day Vape
Een E-liquid die u zo goed bevalt dat u hem de hele dag kunt dampen. Dit is zeer persoonlijk omdat niet iedereen dezelfde smaken lekker vindt. Deze term wordt vooral veel in Amerika gebruikt.

AIO
Een All In One (AIO) E-sigaret waarbij de batterijhouder en de verdamper volledig op elkaar zijn afgestemd en het niet mogelijk is om een andere verdamper op deze batterij te monteren.

Airflow
Hiermee wordt de lucht bedoelt die u aanzuigt en over de gloeispiraal gaat. Hoe groter de airflow, hoe groter de wolken damp. 

Alien coil
Zie Alien Clapton Coil. Deze coils zijn gemaakt met een clapton coil als uitgangspunt. De kern van deze coil bestaat echter uit kanthal ribbon wire, waar een standaard clapton een kern heeft van regulier kanthal draad.

Ampère
De eenheid voor stroomsterkte van batterijen

APV – Advanced Personal Vaporizer
Tegenwoordig ook wel Mod genoemd. Een mod heeft een aanpasbaar wattage/voltage en andere chip-gestuurde functies, een paar van deze functies zijn bijvoorbeeld: bescherming tegen kortsluiting, overlading en bescherming tegen te lage weerstanden. 

Aroma
Een Aroma is een smaakstof in E-liquid, samen met een base van PG en/of VG wordt dit e-liquid. Aroma’s kunnen los gekocht worden als u zelf uw e-liquid wilt mengen en hier kunt u mee gaan experimenteren, het is namelijk mogelijk om meerdere aroma’s door elkaar proberen te mengen en zo een totaal nieuwe e-liquid smaak te creëren. 

Atomizer 
Het Engelse woord voor verdamper. De vloeistof wordt in dit product, d.m.v. elektriciteit die een gloeispiraal verhit, omgezet in damp. 

Automatische E-sigaret
Een elektronische sigaret waarbij het inhaleren de verdamping activeert. Er hoeft bij deze batterijen niet op een knop gedrukt te worden. 


B

Base (liquid)
Dit is de basis van de vloeistof/E-liquid, die uit PG (propyleen glycol) en/of VG (vegetable glycerine) bestaat. Dit wordt aangevuld met aroma’s (smaakstoffen) en optioneel ook nicotine. Als het éénmaal gemengd is moet het een aantal dagen tot weken steepen. Na dit proces zijn de aroma’s goed vermengt met de base en klaar om te dampen.

Batterij
De batterij voor de E-sigaret, meestal lithium cellen die handmatig geactiveerd worden door de gebruiker. 

BCC
Afkorting voor Bottom Coil Clearomizer. De coil is onder in de clearomizer gemonteerd. Hierdoor neemt de coil mits er genoeg e-liquid in de clearomizer zit altijd E-liquid op. 

BDC
Afkorting voor Bottom Dual Coil. De coil is onderin de clearomizer gemonteerd en voorzien van 2 gloeispiralen met wick. Als er 2 coils in uw clearomizer zitten is de weerstand meestal lager waardoor er meer dampproductie plaatsvind.

Boxmod
Een geavanceerde batterij, ook wel boxmod genoemd, met vele instellingen en beveiligingen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld het wattage in te stellen waarmee de verdamper wordt afgevuurd. Let wel op dat het voltage niet boven de 5 volt komt, dan kan de coil doorbranden en moet deze gelijk vervangen worden.

Bottom-fed verdamper
Dit is een verdamper met een holle 510 aansluiting waardoor er doormiddel van een Squonker MOD e-liquid bij het katoen in de atomizer kan komen. 

Button top batterij
Batterij waarbij de pluspool boven de batterij uitsteekt.

BVC
Afkorting voor Bottom Vertical Coil. Een coil welke onderin het tanksysteem is gemonteerd, echter in verticale stand waardoor de smaak en dampproductie verandert.


C

Cartomizer
Vloeistofreservoir of cartridge met daarin de verdamper c.q. atomizer. Het geheel is uit één stuk en kan niet gedemonteerd worden om te reinigen of onderdeeltjes te vervangen. Bij de meeste modellen gaat bijvullen via een klein gaatje aan de bovenzijde door middel van een naaldflesje. Na verloop van tijd moet de gehele cartomizer worden uitgewisseld.

Carto
Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor cartomizer.

Charger
De oplader (AC, USB) voor de batterij van de E-Sigaret.

Center pin
Pen in het midden aan de onderzijde van de verdamper (tanksysteem) welke de contact verbinding tussen de verdamper en de batterij tot stand brengt. Er is meestal sprake van een center pin bij de 510 aansluiting. Via deze pen wordt de verdamper van stroom voorzien. Er zijn verdampers met een vaste (niet verstelbare) center pin en er zijn verdampers met een verstelbare center pin. Verdampers met een verstelbare center pin kunnen bijna altijd flush (strak) op de batterij worden aangesloten. Hierdoor zie je geen opening tussen batterij en verdamper en bewerkstelligt het ook een stabielere verbinding.

Cigalike
Een elektronische sigaret die ongeveer dezelfde afmetingen heeft als een traditionele sigaret.

Clearomizer
Dit is één van de meest gebruikte verdampers op dit moment. Het is een vloeistof tank van doorzichtig materiaal zoals pyrex glas of kunststof met daarin het verdamper element (coil). Er gaat e-liquid in de tank en elke keer als u een hijs neemt wordt door de coil een klein beetje e-liquid verdampt en omgezet in damp.

Clone
Een goedkopere kopie van een bestaand product

Cloudchaser
Dit is iemand die dampt om zo groot mogelijke dampwolken te creëren. Ze gebruiken bijna allemaal 100%VG e-liquid, lage/geen nicotinegehaltes en een RDA/RBA. Dit is een echte trend geworden waar zelfs competities voor worden gehouden.  

Coil
Coils worden ook gloeispiraaltjes genoemd, dit is een verdamper element met daarin het lontje of kousje (wick in het Engels) en het gloeidraadje, met daar overheen een kunststof ring of afdekkapje. De coil wordt in de onderkant of bovenkant van de tank geschroeft. Als u de vuurknop indrukt wordt de coil verhit waardoor de E-liquid die het londje heeft opgenomen wordt verdampt. Zorg dus wel dat het londje, dat meestal van silica of katoen is gemaakt, goed de e-liquid heeft opgenomen.   

Contactpunt
Punt binnen de E-sigaret waar contact tot stand wordt gebracht tussen twee onderdelen zoals bijvoorbeeld: de batterij en de verdamper; de vuurknop schakelaar en het elektrische circuit; de pluspool van de batterij en de top deksel van de batterij houder; de minpool van de batterij en de bodem deksel van de batterijhouder.

Cut-off
Een begrip welke gebruikt wordt voor het aangeven van de tijdsduur alvorens de batterij automatisch wordt uitgeschakeld (bijvoorbeeld: auto cut-off = 10 sec.). Dit is een ingebouwde beveiliging in de betere batterijen om te voorkomen dat de verdamper oververhit raakt als er te lang een hijs wordt genomen.

Clapton Coil
Een clapton coil is een weerstandsdraad gemaakt van 2 verschillende weerstandsdraden. Het bestaat bijvoorbeeld uit een 24AWG kern met een 32AWG buitenwikkeling waardoor het een beetje gaat lijken op een gitaarsnaar.


D

Damp
Datgene wat wordt geproduceerd als de vloeistof wordt verhit door een coil en overgaat van vloeistof naar dampvorm.

Dampen
De term voor het gebruik van de E-sigaret. Een klassieke tabak sigaret rookt u en een E-sigaret dampt u.

DCC
Afkorting voor Dual Coil Cartomizer. Dit is een cartomizer met twee gloeispiralen en wicks waardoor de weerstand 2 keer zo laag is als met 1 gloeispiraal. Met 2 gloeispiralen is er dus een lagere weerstand wat leidt tot meer dampproductie.

DCT
Afkorting voor Dual Coil Tank. Een tank met twee gloeispiralen en wicks voor een nog betere smaak en dampproductie.

Disposable
Een term uit het Engels welke gebruikt wordt voor het benoemen van de wegwerp E-sigaret.

DIY – Do It Yourself
DIY staat voor Do It Yourself, in de ‘dampwereld’ houdt dit in dat er bijvoorbeeld zelf e-liquid of coils worden gemaakt. Door iets zelf te maken kunt u zelf helemaal beslissen wat u wilt. Dus met E-liquid kunt u bijvoorbeeld een hele milde chocolade aroma bij een bananen aroma doen om zo een heerlijke combinatie te kunnen dampen. En bij coils kunt u zelf beslissen welke weerstand u wilt. Deze vrijheid spreekt vooral gevorderde dampers aan, er gaat alleen veel tijd in zitten waardoor het al snel als een nieuwe hobby wordt gezien.  

Dripping
Een term uit het Engels voor het druppelen van de E-Liquid (vloeistof) direct op een RDA verdamper. Het gaat hier meestal om de kleine cartridge met daarin een absorptiemateriaal (meestal katoen). Laat een paar druppeltjes E-Liquid op het absorptiemateriaal vallen in de cartridge, plaatst het mondstuk erop en u kunt een paar trekjes dampen.

Drip Tip
Een term uit het Engels voor het mondstuk van de E-sigaret.

Dryburning
Een term uit het Engels voor het activeren van de E-sigaret zonder dat er E-Liquid (vloeistof) in zit. Meestal voor het droog maken van de wick (het lontje of kousje in de verdamper). Stel je hebt de clearomizer uit elkaar gehaald en schoongemaakt en ook de coil (wick of lontje of kousje) uitgespoeld. Je hebt alles drooggemaakt, in elkaar gezet en je wilt weer gaan dampen. Voor het vullen van de tank met vloeistof is het dan altijd handig om een aantal dryburners door te voeren. Het verdampt het restvocht uit de wick. Doe dit alleen maar met silica wick en niet met katoen. Katoen mag namelijk niet nat worden, dan zal het minder goed e-liquid absorberen waardoor u snel dryhits kunt krijgen. Ook kan het dryburnen het katoen verbranden waardoor u in de meeste gevallen de gehele coil moet vervangen. 

Dryhit
Een term uit het Engels voor een ‘droog’ trekje. U neemt een trekje van de E-sigaret en er is onvoldoende E-Liquid (vloeistof) in de wick (het lontje of kousje in de verdamper). U krijgt een verbrand smaakje. Dit wordt een dryhit genoemd.

Dual coil
Een term uit het Engels voor een verdamper met 2 coils i.p.v. 1. Hierdoor gaat de weerstand lager worden en krijgt u meer dampproductie.


E

E-cig
De engelse afkorting voor E-cigarette.

E-cigar
De engelse benaming voor een E-sigaret uitgevoerd als een sigaar.

eGo
Merknaam van één van de meest bekende en verkochte type E-sigaretten en E-sigaret batterijen. Vaak wordt er ook gesproken over de eGo-aansluiting. Hiermee wordt aangegeven dat de batterij een aansluiting heeft zoals op de eGo batterij. Als een batterij een universele eGo of beter nog een universele eGo/510 aansluiting heeft, passen de meeste tanksystemen hierop.

Ekowool
Ekowool Silica wick is een flexibele gevlochten amorfe (niet kristallijne) silica. Buisvormig en hol of gevuld met siliciumdioxide draad of katoen. Het wordt onder andere gebruikt als het zogenaamde lontje in de verdamper voor het opnemen van de E-Liquid. Rondom de wick is de weerstandsdraad gewikkeld. Ekowool Silica wick wordt toegepast in de RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3 mm. 

E-Liquid / E-Juice
De vloeistof voor de E-sigaret. Deze vloeistof bestaat uit een base van PG en/of VG, aroma(‘s) en (optioneel) nicotine. In sommige gevallen is er ook water toegevoegd.

E-pipe
De engelse benaming voor de E-sigaret uitgevoerd in de vorm van een tabak pijp.

E-sigaret
De elektronische sigaret.

E-smoker
Een andere benaming voor een elektronische sigaret

E-vloeistof
De vloeistof voor de E-sigaret. Deze vloeistof bestaat uit een base van PG (propyleen glycol) en/of VG (vegetable glycerine), aroma(‘s) en optioneel ook nicotine. In sommige gevallen is er ook water toegevoegd.

Evolv DNA chip
De DNA chips worden gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Evolv en zijn een van de meest populaire chips die gebruikt worden in elektrische sigaretten en box mods. Evolv was één van de eerste bedrijven die temperatuur controle introduceerden, en lopen voorop op het gebied van innovatie binnen deze branche.


F

Firmware
Firmware is software die in hardware ingeprogrammeerd is. Uw MOD heeft dus ook een bepaalde firmware, soms komt er nieuwe firmware uit met nieuwe updates waardoor u bijvoorbeeld nieuwe opties heeft zoals temperatuur controle heeft. 

Flash
Merknaam van een toevoegingsvloeistof. Als je hiervan een paar druppels toevoegt aan je E-Liquid (vloeistof) veroorzaakt dat een sterker gevoel in je keel bij het inhaleren van de damp. Wordt wel gebruikt door mensen die een E-Liquid (vloeistof) gebruiken met heel weinig of zonder nicotine, en die toch dat gevoel (stevige gier of throat-hit) in de keel willen houden van nicotine. Bij het dampen wordt het gevoel in de keel bij inhaleren voornamelijk bepaald door het nicotine gehalte in de E-Liquid (vloeistof).

Flat top batterij
Batterij waarbij de pluspool niet boven de rest van de batterij uitsteekt maar gelijk is aan de bovenzijde van de batterij.

Flavour
Een term uit het Engels voor smaak van de E-Liquid (vloeistof).

Flavour block
Een flavour block betekent dat iemand iets zoveel heeft gedampt dat het helemaal niet meer zo lekker is. Dit kan met alles gebeuren wat u proeft, elke dag aardappels eten gaat u na een tijdje ook zat worden, en met dampen is dat niet anders. Als u bijvoorbeeld alleen maar aardbeien e-liquid dampt voor een langere periode, raken uw smaakpupillen hier zo aan gewend dat u de smaken minder goed proeft. De enige oplossing hiervoor is verschillende smaken dampen, er zijn gelukkig ontelbare verschillende smaken die u kunt proberen. 

Flooding
Een term uit het Engels waarmee wordt aangegeven dat er teveel vloeistof in de verdamper terechtkomt. Hierdoor verzuipt de verdamper en kan er vloeistoflekkage optreden of in het luchtkanaaltje terechtkomen met als gevolg dat je het uiteindelijk via het mondstuk in je mond krijgt. En dat is niet bepaald lekker.

Flavourchaser 
Dit is iemand die dampt om de lekkerste smaak te krijgen. Doormiddel van RDA’s met speciale airflow, zodat de smaak beter tot haar recht komt, en exclusieve e-liquid willen ze de optimale smaakervaring die het dampen kan bieden.

Fuse
Een zekering die zoals het woord al zegt dient als beveiliging in het elektrische circuit van de E-sigaret. De fuse wordt voornamelijk toegepast in de mechanische mod.

Fused Clapton Coil
Zie Clapton Coil. Een Fused Clapton Coil is het hetzelfde als een clapton coil maar nu met 2 draden als kern en 1 draad als buitenwikkeling.


G

Gereguleerde MOD
Een term voor een MOD met een chip en printboard die onder andere bescherming biedt tegen: oververhitten, kortsluiting, te lage weerstanden en te hoge stroomsterktes (ampères). Ze hebben vaak instelbare wattages.

Gier
Het gevoel wat u krijgt in de keel als er damp geïnhaleerd wordt. De gier is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de E-Liquid (vloeistof). In het engels wordt hiervoor de term throat-hit gebruikt.

Glassomizer
Een tanksysteem waarvan de vloeistof tank gemaakt is van glas.

Gloeispiraal
Verwarmingselementje van de coil. Zodra er een stroom door het elektrische circuit circuleert zal de gloeispiraal opgloeien door het steeds heter worden en als gevolg daarvan zal de vloeistof in de wick verdampen. Voor alle duidelijkheid de wick die de vloeistof absorbeert en transporteert naar de coil loopt midden door het gloeispiraal.

Grub screw
De engelse term voor de stifttap. Dit is een schroefje dat via een inbussleutel kan worden aangedraaid. Bij veel Rebuildable Atomizers worden deze schroeven gebruikt om de coil vast te maken. 

Gurgling
Een borrelend geluid bij het nemen van een trekje. Er is E-Liquid (vloeistof) of teveel condens in het luchttoevoerkanaaltje terecht gekomen waardoor dit geluid ontstaat. Smaak en damp lopen hierdoor ook drastisch terug.


H

Hot spot
Heeft betrekking op de gloeispiraal van de coil. Het is de aanduiding voor het deeltje van de gloeispiraal dat heter wordt en daardoor feller op gloeit dan de rest van de gloeispiraal. Dit kan zorgen dat er dryhits optreden, en die wilt u uiteraard ten allen tijde voorkomen.

Hybride E-sigaret
Een E-sigaret waarbij de batterijhouder en de verdamper volledig op elkaar zijn afgestemd en het niet mogelijk is om een andere verdamper op deze batterij te monteren. Dit wordt ook wel een AIO genoemd (all-in-one).


K

Kanthal
Weerstandsdraad (gloeidraadje of gloeispiraal) uit de iron-chromium-aluminium familie welke om het lontje of kousje (engels: wick) is gewikkeld in de verdamper.

Kick
Een kick is een drop-in module vervaardigd voor verschillende batterij tubes (mechanische mods) en voor gebruik in combinatie met de IMR batterij (18650, 18500, 18490 en 18350). Een Kick is een power regulator die middels een wattage instelling de power (watts) output regelt. Tevens voorziet een kick in een aantal veiligheidsfuncties zoals low voltage cut-off en kortsluiting detectie/activatie preventie.

Keramische coil
Een coil met een keramisch hitte element. Volgens puristen geeft dit de beste smaak. 

Koh Gen Doh
Katoen uit Japan dat niet chemisch is behandeld, gebleekt of gepigmenteerd. Het is een dik, zacht katoen dat perfect kan worden gebruikt voor het wicken van een Rebuildable atomizer.

 

L

Low resistance (LR)
Lage weerstand coil. De verdamper kan hierdoor sneller worden verhit waardoor er in kortere tijd meer damp kan worden geproduceerd. Vraagt wel meer energie van de batterij.

Lung hit
Een hijs van de E-sigaret waarbij de damp tijdens het hijsen direct de longen in wordt gezogen.


M

mAH
Staat voor Miliamp/hour en is de meeteenheid voor de energieopslag in de accu/batterij. Hoe hoger de mAH, hoe langer het zal duren voordat de accu/batterij moet worden opgeladen.

Manual battery
Batterij met daarop een vuurknop om handmatig de elektronische sigaret te activeren. Verreweg de meest gebruikte toepassing.

Mechanische mod
E-sigaret batterij tube, wel of niet telescopisch of met verschillende tubes waarin een oplaadbare batterij kan worden geplaatst van verschillende maten. Een mechanische mod is slechts voorzien van een mechanische schakelaar als vuurknop en heeft meestal een 510 aansluiting. Standaard geen elektronica dus in een mechanische mod.

Micro coil
Een gloeispiraal waarbij alle wikkelingen strak tegen elkaar aan zijn gewikkeld, zonder enige tussenruimte.

Milliampère
Geeft de capaciteit van de batterij aan. Hoe hoger de milliampère per hour (mAh), hoe langer de batterij kan worden gebruikt alvorens deze weer te moeten opladen.

ML/MG
Afkorting voor milligram per milliliter. Hiermee wordt het nicotinegehalte in de E-Liquid (vloeistof) aangegeven.

Mod
Afkorting uit het Engels voor modificatie. Het is een geavanceerde E-sigaret met meerdere functies zoals verstelbare wattage, kortsluiting bescherming en bescherming tegen overladen.

Muji
Een hoogwaardig katoen uit Japan zonder enige nabewerking. Het is een dik, zacht katoen dat perfect kan worden gebruikt voor het wicken van een Rebuildable atomizer.

 

N

Nano coil
Zeer klein gloeispiraaltje waarbij de wikkelingen strak tegen elkaar aan liggen, zonder enige tussenruimte.

Nichrome / Nikkeldraad
Weerstandsdraad (gloeidraadje of gloeispiraal) uit de nickel-iron-chromium familie welke om het lontje of kousje (engels: wick) is gewikkeld in de verdamper. Dit draad kan niet met de normale wattage modus worden gedampt. Hiervoor is een MOD met Temperatuur Controle nodig die nikkel (Ni200) ondersteunt. Gelukkig doen ze dat tegenwoordig bijna allemaal.

Nic salt
Nicotine Salt e-liquids worden over het algemeen nic salts genoemd. Deze vorm van Nicotine komt het beste tot zijn recht in systemen met een laag vermogen.


O

OCC – Organic Cotton Coil
Een coil met wick materiaal van organisch katoen.

Ohm 
De eenheid van weerstand. Het symbool is Ω. In relatie tot de E-sigaret wordt het gebruikt bij de aanduiding van de weerstand van de coil.

Ongereguleerd
Een term die gewoonlijk samenhangt met mechanische mods omdat er geen chip in zit om het te reguleren. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de Ohm’s law en batterijen om het zo veilig mogelijk te maken.


P

Passthrough batterij
Batterij met aansluiting voor USB. Tijdens het laden kan er gewoon gedampt worden.

Personal Vaporizer
Andere benaming uit het Engels voor een e sigaret.

Plantaardige glycerine
In het Engels Vegetable Glycerin (afgekort: VG). Dit is een basisvloeistof voor E-Liquid.

Pod Systeem
Een pod systeem is een nieuw snel groeiend fenoneem. Dit zijn over het algemeen kleine handzame systemen met een laagvermogen. Pod systemen zijn er met voorgevulde pods maar ook met navulbare pods.

Primen
Primen houdt in dat u de coil voordat deze in de tank wordt geschroefd eerst al vochtig is gemaakt met wat e-liquid. Als de coil droog in de tank gaat en u deze gelijk afvuurt heeft het katoen in de coil geen tijd gehad om de e-liquid te absorberen en verbrand het katoen. Dit zal zorgen voor een nare smaak tijdens het dampen en u zult een nieuwe coil moeten plaatsen. Een coil prime doet u door enkele druppels e-liquid op het katoen te druppelen, vervolgens gaat de coil in de met e-liquid gevulde verdamper (meestal clearomizer) en adviseren wij dat u ongeveer 5 tot 10 minuten wacht voordat u gaat dampen. Dan weet u zeker dat het katoen voldoende tijd heeft gehad om de e-liquid helemaal te absorberen.

Propyleen glycol
In het Engels Propylene Glycol (afgekort: PG). Dis is een basisvloeistof voor E-Liquid. 


R

RBA – Rebuildable Atomizer
RBA is een term uit het Engels voor een kwalitatief zeer goede verdamper die bewust zo is geconstrueerd dat werkelijk alle onderdeeltjes kunnen worden vervangen. Het wicken/maken van de coil wordt door de gebruiker gedaan. Bedoeld om het dampen zo prijs gunstig mogelijk te maken op de langere termijn. Tevens kunnen deze verdampers altijd gerepareerd worden als het nodig is. De aanschafprijs ligt vaak wel hoger, maar deze verdampers gaan zo lang mee dat je het op de langere termijn terug verdient.

RDA – Rebuildable Dripping Atomizer
Ookwel en dripper genoemd is een term uit het Engels voor een kwalitatief zeer goede verdamper die bewust zo is geconstrueerd dat werkelijk alle onderdeeltjes kunnen worden vervangen. Bij de RDA moet de vloeistof direct op de wick/coil gedruppeld worden. Bedoeld om het dampen zo prijs gunstig mogelijk te maken op de langere termijn. Tevens kunnen deze verdampers altijd gerepareerd worden als het nodig is. De aanschafprijs ligt vaak wel hoger, maar deze verdampers gaan zo lang mee dat je het op de langere termijn terug verdient.

RDTA – Rebuildable Dripping Tank Atomizer
Een RDA en RTA in één. Het heeft ook veel weg van een RTA, dit komt omdat ze allebei een tank hebben waar u e-liquid in kunt doen zodat u niet elke keer hoeft te druppelen op het wick. Alleen bij een RTA zit het wick direct in de e-liquid en bij een RDTA wordt het wick pas met e-liquid geabsorbeerd zodra er vacuüm ontstaat. Dit gebeurt als er een hijs wordt genomen van de tank. 

Recoilen
Een term uit het Engels voor het opnieuw draaien/maken van een coil doormiddel van weerstandsdraad. Deze term wordt veel gebruikt bij de DIY’ers die een RBA, RDA, RTA of RDTA gebruiken.

Refilling
Een term uit het Engels voor het hervullen van een tankje of cartridge met vloeistof.

Reverse battery protection
Een beveiliging die schade aan de device voorkomt als de batterij verkeerd om wordt geplaatst.

Rewicken
Het vervangen van de wick in de coil van de verdamper. Na een tijdje dampen kan de smaak wat minder worden van een verdamper maar is de coil/weerstandsdraad nog goed. Alleen het wick in de verdamper hoeft dan te worden vervangen. 

RTA – Rebuildable Tank Atomizer
Zie eerst RBA. Een RTA is eigenlijk hetzelfde als een RBA alleen met een tank erop zodat er niet om de 5 a 10 hijsen weer opnieuw gedruppeld hoeft te worden.


S

Short circuit protection
Een beveiliging die voorkomt dat er schade aan de device ontstaat bij kortsluiting.

Silica
De standaard Silica wick zijn meerdere flexibele kristallijne fiber draadjes in elkaar gedraaid en vormen op deze manier een soort dun touwtje. Het wordt onder andere gebruikt als het zogenaamde lontje in de verdamper voor het opnemen van de E-Liquid. Rondom de wick is de weerstandsdraad gewikkeld. Standaard Silica wick wordt vooral toegepast in de beginnende elektronische sigaretten zoals een Justfog 1453.

Stainless Steel – SS136(L) 
Stainless steel is een weerstandsdraad dat kan worden gebruikt om te dampen op zowel Wattage modus als Temperatuur modus. U heeft alleen wel een MOD nodig die stainless steel draad kan afvuren. Gelukkig kunnen de meeste nieuwe generaties MODS dit.

Starter kit
Een complete set artikelen waarmee je direct kunt starten met dampen. Meestal bestaande uit één of twee batterijen, één of meerdere tankjes, en oplader, E-Liquid, soms een naaldflesje, en een etui.

Steeping
Een term uit het Engels waarmee bedoeld wordt het laten rijpen van de E-Liquid (vloeistof) voor een betere smaak. 

Sub-ohmen
Dampen van een E-sigaret met daarin een coil met een weerstand lager dan 1,0 Ohm. Dampen op lage weerstanden creëert meer smaak maar vooral meer dampproductie. Sub-Ohmen is mogelijk in clearomizers met kant en klare coils maar wordt vooral gedaan met RBA’s, RDA’s en RTA’s. Het is absoluut af te raden voor de beginnende damper, maar ook voor de gevorderde damper als er onvoldoende kennis is vergaard over de toegepaste elektro in de E-sigaret en over batterijen.

Squonker
Een zeer speciale MOD, in deze (box)mod zit een e-liquidflesje. Als u in dit flesje knijpt wordt er e-liquid naar de speciale bottom-fed verdamper geleid. Hierdoor hoeft u niet meer uw verdamper handmatig te vullen maar simpelweg met een knijpje in de Squonker.

SX chips
SX chips worden gemaakt door het bekende merk Yihi, en waren het antwoord op de dure DNA chips van Evolv. De SX chips zijn echter ontwikkeld tot volwaardige en innovatieve chips, die zelfs in de duurste box mods worden gebruikt. De populairste mod met deze chip was de Yihi SX Mini M-Class, die als een van de eerste box mods het gebruik van wattage curves toe liet.

 

T

TC - Temperatuur controle
Een nieuwe manier van dampen. In plaats van dampen op wattage modus is het met TC mogelijk om te bepalen tot welke temperatuur de coil maximaal kan gaan. Hierdoor zijn dry-hits verleden tijd. U kunt alleen met speciale weerstandsdraden zoals: Nikkel (ni200), Titanium en stainless steel (SS136) Temperatuur modus gebruiken. Dus niet met Kanthal A1.  

TCR
TCR staat voor Temperature Coeffincient of Resistance en het wordt gebruikt om verschillende weerstandsdraden zo goed mogelijk te kunnen afvuren. Het is een modus op een MOD net zoals Temperatuur controle. Als voorbeeld: u heeft een MOD die een temperatuur modus heeft voor SS 316, maar u heeft SS 317L draad in uw verdamper. De MOD zal dan het weerstandsdraad afvuren alsof het SS 316 is terwijl het SS317L is. In de TCR modus kunt u instellen dat u SS 317L gebruikt en de MOD zal het draad nu beter afvuren zodat u de beste dampervaring kunt hebben.

Throat-hit
Een term uit het Engels waarmee het gevoel in de keel wordt aangegeven als je de damp inhaleert. De throat-hit is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de E-Liquid (vloeistof). In het nederlands wordt ook wel de term gier gebruikt.

Top coil
Een coil die bovenin het top coil tanksysteem dient te worden gemonteerd.

Tubemod
Dit is een MOD in de vorm van een buis (tube). Dit zijn vaak Mechanische MODs.

Titanium
Een weerstandsdraad die op de nieuwere generaties mods kan worden gedampt op temperatuur modus. 

Twisted Coil
Een twisted coil is gemakkelijk te maken, het zijn 2 weerstandsdraden die in elkaar zijn gevlochten en doormiddel van een boormachine zo strak zijn aangedraaid dat het lijkt op 1 draad, maar dan met een lagere weerstand. 

 

V

Vape / Vaping
Engels voor dampen. De meest gebruikte term voor het dampen van de E-sigaret.

Vape tricks
Een elektronische sigaret heeft de potentie om enorme hoeveelheden damp te creëren, er zijn dan ook uiteraard mensen die truckjes gaan proberen. Het is een trend geworden om allemaal trucjes te oefenen en te combineren. Bijvoorbeeld rondjes maken, de rook uit de mond laten en via de neus weer naar binnen halen (french inhale) en nog veel meer. Er zijn zelfs mensen beroemd om hun fascinerende trucjes.

Vapor
Een term uit het Engels waarmee meestal in relatie tot de E-Liquid (vloeistof) de hoeveelheid damp wordt aangegeven die de E-Liquid produceert bij een gemiddeld trekje van de E-sigaret.

Variabele voltage
Een functie die meestal is terug te vinden op de betere E-sigaret batterij of Mod. Met deze functie is het voltage naar persoonlijke voorkeur instelbaar voor de ultieme dampervaring. Hiermee wordt de smaak en dampproductie beïnvloed. Het bereik ligt tussen 3 en 6 volt.

Variabele wattage
Dit is een functie die meestal terug te vinden is op een MOD. Met deze functie is het wattage naar persoonlijke voorkeur instelbaar. Hiermee wordt de smaak en dampproductie beïnvloed. Het bereik ligt tussen 1 en ~250 watt. In praktijk zijn er niet veel dampers die boven de 80 watt gaan, behalve als de coils zelf  worden gemaakt in bijvoorbeeld een RDA. Maar ook dan zijn er weinig dampers die zulke lage weerstanden gebruiken dat ze een MOD nodig hebben die boven de 100 watt gaat. 

VG – Vegetable Glycerin
Dit is een basisvloeistof voor E-Liquid. De drager voor de aroma’s en eventueel de nicotine. Het is minder allergie opwekkend dan propyleen glycol.

Verdamper
Zo noemen we het tankje dat op de batterij wordt geschroefd, hier gaat de e-liquid en coil in. De atomizer of verdamper. Het hart van de E-sigaret. De atomizer bevat een kousje of lontje (engels: wick) met daaromheen gewikkeld een gloeidraadje. Dit geheel bevindt zich bij de meest gangbare modellen in de vloeistoftank. Het kousje is doordrenkt met vloeistof. Zodra het systeem wordt geactiveerd, wordt de gloeidraad verhit en verdampt de vloeistof.

VV/VW
Hiermee wordt aangegeven dat de betreffende E-sigaret, meestal de MOD, de mogelijkheid biedt zowel het voltage als ook het wattage naar persoonlijke voorkeur in te stellen. 

 

W

Wick
Het lontje of kousje (katoen of silica string) in de verdamper waar omheen het gloeidraadje is gewikkeld.

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.