010-3007828 Klik voor onze openingstijden
Gratis verzenden (NL) - vanaf € 0,-

Ewold zegt: kan niet beter

Gemiddeld een 9.3 uit 22272 beoordelingen! Bekijk alles
Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKENDo It Yourself!

DIY staat voor Do It Yourself. Een vakterm die in wel meer hobby’s voorkomt. “Hobby’s?” horen wij je denken... Jazeker! Elektrisch roken is een goed middel om te stoppen met roken, maar zodra men steeds meer geïnteresseerd raakt in hoe een elektrische sigaret werkt, dan kunnen we al rustig spreken over een hobby.

In een elektrische sigaret zit een coil. Een coil is in principe een weerstandsdraad dat gedraaid is tot een spoel, met daarin, of om de coil heen, materiaal dat e-liquid opneemt.
Zoals dit artikel al aangeeft; is zo’n coil natuurlijk ook zelf te maken. De meeste mensen maken zelf coils omdat zij dit leuk vinden. Daarnaast is het zelf maken van coils een stuk voordeliger.

Veel mensen die beginnen met het zelf maken van coils doen dit in eerste instantie met fabrieks coils. Uiteraard is dit een heel goed begin om het zelf maken van coils onder de knie te krijgen, maar het begint pas echt leuk te worden als er een rebuildable atomizer voor gebruikt wordt, oftewel een verdamper die voorzien is van een speciaal deck waar de coils op gebouwd kunnen worden.

Wat is nu het voordeel van een rebuildable atomizer? Door zelf coils te gaan maken, kun je zelf de weerstand bepalen en bepaalt u zelf hoeveel damp en/of smaak de atomizer zal gaan geven. Je hebt dus alles zelf in de hand. Klik hier voor een overzicht van al onze rebuildable atomizers.

Coils

Om een coil te kunnen maken heb je kanthal draad (of een andere weerstandsdraad naar keuze, zoals titanium, stainless steel of nickel) nodig en materiaal dat de e-liquid absorbeert (wick). De uiteindelijke weerstand van een coil is afhankelijk van een aantal factoren.

  • De dikte van de draad
  • De binnendiameter van de coil 
  • Het aantal wikkelingen

 

Een handige weerstandcalculator is: Steam-Engine coil calculator
Hier vul je in welke draad dikte er wordt gebruikt, welke weerstand de coil uiteindelijk moet worden en de binnendiameter van de coil. De calculator berekent dan hoeveel wikkelingen er nodig zijn.

 


Dual coils

Sommige rebuildable atomizers hebben de mogelijkheid om meer dan één coil te plaatsen, maar hoe zit het dan met de weerstand? Als er twee coils geplaatst worden, dan zal de weerstand halveren.
Om een voorbeeld te geven: voor een dual coil build die 0,5 ohm moet worden, zijn twee coils nodig van 1.0 ohm. Na het plaatsen van beide coils halveert de weerstand en is de uiteindelijke weerstand van de dual coil build 0,5 ohm.

 

Wicks

De coil is gebouwd en het is tijd om de wick te plaatsen. Wicks hebben wij in allerlei varianten. Waar zit het verschil dan in? Iedere wick zal altijd een beetje bijsmaak hebben en dit verschilt per wick. Daarnaast zal de ene wick meer vloeistof opnemen dan de andere wick.


Wat is de juiste hoeveelheid wick?
De wick mag niet te makkelijk door de coil heen gehaald worden, maar ook weer niet te moeilijk. De wick moet als het ware door de coil heen en weer kunnen bewegen, maar er moet wel wat weerstand voelbaar zijn.
Vervolgens moet de wick op het deck geplaatst worden, dit kan op ontzettend veel manieren en is uiteraard ook heel afhankelijk van welke rebuildable atomizer er gebruikt wordt. Het is belangrijk dat de wick gemakkelijk e-liquid op kan nemen.

 

 Gereedschapstukken voor DIY

Bij vrijwel iedere hobby is er gereedschap nodig, zo ook bij het zelf bouwen van coils. Alle benodigdheden en meer kunt u hier vinden: DIY gereedschap bij Zwoofs!

Heel belangrijk bij het bouwen van coils is een weerstandsmeter.
Dit is een apparaat dat de weerstand van uw gebouwde coil zal doormeten.
Andere handige hulpmiddelen zijn:

  • Keramische pincet. Hiermee kan de coil voorzichtig samengeknepen worden terwijl de mod gepulseerd afgevuurd wordt.
  • Kniptang. Om weerstandsdraden bij en door te knippen.
  • Micro Coil Jig Tool. Een handig hulpmiddel om coils te draaien.


Al het gereedschap in één keer aanschaffen? Dan is de Coil Master DIY Kit de uitkomst!

 

Aan de slag!

Je bent nu helemaal klaar om zelf te gaan bouwen.

Waarschijnlijk zal je in het begin een paar coils moeten maken en de wick soms opnieuw moeten plaatsen, maar we hebben er alle vertrouwen en onthoud oefening baart kunst! :)

 
 

Zwoofs Vertelt!

Dit artikel is onderdeel van onze Zwoofs Vertelt serie. Meer van dit soort artikelen lezen? Klik hier!