Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

Sarina zegt: "Snelle verzending"

Gemiddeld een 9.3 uit 41795 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

Dampen met temperature control

Dampen met Temperatuur Controle!

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt, de ontwikkeling op het gebied van dampen gaat snel, erg snel. Coils worden verbeterd, clearomizers dampen beter, maar ook de chips in mods zijn geavanceerder geworden. Zo zijn er tegenwoordig mods te verkrijgen die Temperature Control hebben, maar wat houdt dit nu in en wat is hiervan de meerwaarde?


 


Wat is Temperatuur Controle?Wat is Temperatuur Controle?

Alle mods die temperatuur geregeld zijn, beschikken over de functie om het wattage in te stellen, wat bij alle mod gebruikers al bekend is. Daarnaast hebben deze mods ook een functie om op temperatuur te dampen i.p.v. wattages. Als de temperature control aangezet wordt, dan stel je de gewenste temperatuur in waar u op wilt dampen. De betaalbare mods, zoals de Eleaf iStick 40W TC zal standaard op 40 watt vuren. De iets duurdere mods die beschikken over temperature control, bijvoorbeeld de Joyetech Cuboid 150watt TC , kun je ook nog instellen in wattages.

Het voordeel van temperatuur dampen is dat de coil nooit warmer zal worden dan is ingesteld, waardoor dry hits verleden tijd zijn. Zodra de coil warmer dreigt te worden dan is ingesteld en/of de coil heeft geen vloeistof meer, dan zal de beveiliging ingeschakeld worden (temperature protection). Een ander voordeel is dat de een de voorkeur geeft aan warme damp, terwijl de andere liever koel dampt. Bepaalde liquids komen beter tot hun recht op een bepaalde temperatuur, dus experimenteer hier vooral mee! :)

 

Hoe werkt Temperatuur Controle? Hoe werkt Temperatuur Controle?

Zoals eerder geschreven zijn er ook een aantal mods waarbij naast de temperature control, ook het wattage nog ingesteld kan worden. De functie hiervan is hoe snel een coil wordt opgewarmd. Als bijvoorbeeld de mod op een laag wattage staat, dan zal de temperatuur langzaam oplopen naar de ingestelde temperatuur. Indien je een hoog wattage hebt ingesteld, dan zal de temperatuur sneller oplopen naar de ingestelde temperatuur en zal de beveiliging sneller ingeschakeld worden. Zodra de beveiliging ingeschakeld wordt, krijg je een melding, bijvoorbeeld “temperature protection”. Je gaat merken dat het wattage zal afnemen en/of de mod gepulseerd gaat vuren, om de ingestelde temperatuur niet te overschrijden. Op deze manier zal de coil nooit kunnen verbranden en zijn dry hits uitgesloten.

 


Gereedschapstukken voor DIY Temperatuur Controle Coils

Om te kunnen dampen met deze functie zijn er wel speciale coils nodig. Deze coils zijn gemaakt van Nickel (Ni200), Titanium (Ti) en Stainless steel (SS316) draad i.p.v. kanthal draad. Waarschijnlijk valt het al je direct op; de weerstand van de coils ligt veel lager dan de coils die gemaakt zijn van kanthal. Wij krijgen vaak de vraag of je dan aan het sub Ohmen bent. Theoretisch gezien wel, maar het is niet te vergelijken met Sub Ohmen met Kanthal coils. De temperatuur instellingen zijn in dit geval het belangrijkst. Het aantal wattage speelt daarbij een minder belangrijke rol.

Let op dat de juiste modus op de mod gebruikt wordt. Zo kan Nickel (ni200) enkel in de nickel modus gedampt worden en titanium (Ti) alleen in de Titanium modus.
Stainless steel (SS316) is een uitzondering, dit draad kan namelijk op temperatuur in de SS modus en op wattages gedampt worden.

Belangrijk, lock altijd de weerstand van de coil. Door temperatuur verschillen, bijvoorbeeld van binnen naar buiten lopen kan de weerstand gaan verspringen. Als de weerstand iets verspringt vraagt de mod iedere keer of het een nieuwe coil is.

TCR modus (Temperature Coefficient of Resistance)
De TCR modus ook wel aangegeven als M(1) is een temperatuur controle modus waarbij nog verfijnder de draadsoort afgesteld kan worden. In deze modus wordt er specifiek rekening gehouden met het type draad en de weerstand hiervan.

In de onderstaande tabel vindt je de TCR instellingen voor de temperatuur gecontroleerde draadsoorten. Met deze instellingen kan de M(1) modus van de mod ingesteld worden om zo nog verfijnder met temperatuur controle te kunnen dampen.De waardes per draadsoort verschillen een beetje, dat klopt! Experimenteer eens tussen deze waardes en vind de ideale TCR waarde (sweet spot).

Draad

     TCR Waarde      

Stainless Steel 304 101 - 105
Stainless Steel 316 88 - 92
Stainless Steel 316L 88 - 92
Stainless Steel 317L 94
Stainless Steel 430 138
Titanium Grade 1 366
Titanium Grade 2 352
Nickel Ni200 600 - 620

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Temperatuur Controle bij Zwoofs!  Temperatuur Controle bij Zwoofs!

Alle mods die beschikken over temperature control vind je in onze "Mods met  Temperatuur Controle categorie".
Alle verdampers die beschikken over temperature control vind je in onze "Verdampers met Temperatuur Controle categorie".
Kant en klare fabriekscoils die zijn voorzien van nickeldraad vind je in onze "Temperatuur Controle Coils categorie".

In ons productoverzicht kun je alle artikelen die gebruik maken van Temperatuur Controle makkelijk herkennen aan het TC logo.


Let op: Nickel of Titanium coils kunnen niet op wattages gedampt worden en mogen niet voorgegloeid worden.

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.