Webshop Keurmerk
Klantbeoordelingen

John Houtermans zegt: "Prima webshop met aantrekkelijke prijzen"

Gemiddeld een 9.3 uit 41820 klantbeoordelingen! Bekijk alles
Menu
Service &
account
Meer weten? Klik hier! NOG GEEN 18? NIET ROKEN - NIET DRINKEN
Whatsapp

batterijen gebruiken en opladen

Batterijen gebruiken en opladen?

De batterijen zijn de krachtbron van iedere elektrische sigaret, of het nu een simpele startset is, of een uitgebreide mod. Batterijen lijken zo simpel, maar we dienen er voorzichtig mee om te gaan. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op het gebruik van batterijen, zodat je op een goede en veilige manier en zonder zorgen gebruik kan maken van je elektrische sigaret.


 

Voordat je verder leest...

De batterijen die gebruikt worden in onze producten dienen zorgvuldig behandeld te worden. Bij onjuist gebruik kunnen deze, zoals alle batterijen, kortsluiting veroorzaken, lekken of ontbranden. Lees je even mee?

  • Laad een batterij altijd op met de daarvoor bedoelde lader. 
  • Dit is of de lader die bij het product wordt geleverd, of een door ons aanbevolen lader op de productpagina.
  • Draag batterijen nooit los in je tas of broekzak. 
  • Een batterij kan in contact komen met kleingeld, metalen delen of andere objecten in je tas of zak en kan hierdoor kortsluiten.
  • Bewaar losse batterijen altijd in een hoesje, sleeve of etui en let erop dat de batterijen elkaar niet raken. 
  • Ook batterijen onderling kunnen kortsluiting veroorzaken.
  • Houd batterijen altijd buiten bereik van kinderen of huisdieren.
  • Houd batterijen droog, ver van water of vocht.
  • Laat batterijen nooit achter in direct zonlicht. De maximale temperatuur die een batterij kan verdragen is 45 graden Celsius.
  • Controleer bij losse batterijen altijd de 'wrap', het gekleurde hoesje om de batterij. Indien deze beschadigd is moet de batterij direct vervangen worden.


levensduur Levensduur van de batterij

We krijgen regelmatig de vraag hoe lang een batterij meegaat. Dit is een vraag die soms wat lastig te beantwoorden is, omdat het geheel afhankelijk is hoe vaak men dampt en wat voor een type batterij het is.
Veel mensen verwachten dat een batterij jaren meegaat. Ondanks dat een batterij oplaadbaar is, zal een batterij in een elektrische sigaret sneller slijten dan bijvoorbeeld een batterij in een mobiele telefoon. Dit komt doordat een batterij in een elektrische sigaret vaker gebruikt wordt en meer belast wordt. Hoe meer men dampt en/of hoe hoger het vermogen ingesteld staat, des te sneller een batterij zal slijten. Iedere batterij heeft een aantal oplaadcycli, maar als een batterij eenmaal versleten is, dan moet deze vervangen worden. Als een batterij versleten is, dan merk je dit vaak aan kortere batterijduur en/of de batterij veel minder krachtig is.


opladen Het opladen van batterijen

We kennen het allemaal: de batterij is leeg en moet opgeladen worden. Voor je gevoel duurt dit allemaal veel te lang en je wilt zo snel mogelijk weer dampen. Veel mensen hebben verschillende laders thuis en pakken het liefst een andere lader, omdat het opladen dan sneller gaat. Heel begrijpelijk, maar kan dit zomaar?

Iedere lader en wandadapter heeft een bepaalde output. Hoe hoger die output is, des te sneller een batterij geladen is, maar je dient er wel voor te zorgen dat de oplader die je gebruikt ook daadwerkelijk bij de batterij past. 

Je dient er op te letten, dat de output van de lader en/of wandadapter nooit de batterijcapaciteit overschrijdt, want anders kun je hiermee de batterij ernstig beschadigen. Een voorbeeld: omdat iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, willen veel mensen hun wandadapter gebruiken om daarmee de batterijen van hun elektrische sigaret te laden. Vaak hebben deze laders een output van 1 Ampère ( = 1000 mA) of hoger. Een batterij van 650 mAh kan hiermee niet opgeladen worden. Een batterij van 2600 mAh kan wel weer worden opgeladen met deze adapter. Controleer daarom altijd op de productpagina met hoeveel ampère uw batterij maximaal geladen mag worden.


extern opladen Opladen van batterijen met een externe lader

Veel mods maken gebruik van batterijen die makkelijk en snel te vervangen zijn. De maten van deze batterijen kunnen variëren van 18350, 18500, 18650, 20700, 21700 en 26650. Vaak kunnen batterijen worden opgeladen in de mod zelf met de bijgeleverde kabel en/of adapter. Toch gebruiken veel mensen een externe oplader. Opladers zoals de Nitecore D2 of D4 Digicharger hebben een functie waarop de batterijen op 0,5A en 1,0A geladen kunnen worden. Ook hierbij geldt, dat de output van de lader niet de batterijcapaciteit mag overschrijden.

Een 18650 batterij kan veilig opgeladen worden op 1A en de batterij zal hierdoor snel opgeladen worden. Mocht je de levensduur van de batterij willen verlengen, dan is het te adviseren om ook de batterijen met een grotere batterijcapaciteit op 0,5A te laden.

Veiligheidstips Mods met meerdere losse batterijen opladen

Indien je meerdere batterijen via de mod oplaad kan het voorkomen dat de batterijen onderling van voltages gaan verschillen, hierdoor kan de mod niet meer vuren. Je krijgt dan bijvoorbeeld de boodschap 'check battery' of 'battery inbalance' te zien. Mods die gebruik maken van meerdere batterijen kun je het beste opladen met een externe lader. Door het gebruik van een externe lader worden de batterijen tegelijk tot hetzelfde voltage volgeladen en hierdoor behouden ze dezelfde voltages. Gebruik bij mods met meerdere batterijen altijd een set gepaarde batterijen, zorg ervoor dat je deze batterijen altijd samen oplaad en ontlaad. Deze set moet als het ware 'getrouwd' zijn. Markeer de batterijen met een stift of met een sticker.


ampere Ampères (A) en milliampères (mAh)

Om uit te rekenen hoeveel ampère je batterij minimaal moet zijn voor je mod kun je de wet van ohm hanteren.

U=R x I

Voltage = weerstand x ampère.

Bijvoorbeeld je gaat met een weerstand van 0,5 ohm dampen op 4,2 volt, de rekensom wordt dan:

4,2 = 0,5 x ?

Het vraagteken stelt hoeveel ampère er gevraagd wordt van de batterij. Om het vraagteken te kunnen invullen doen wij 4,2 : 0,5 = 8,4 ampère.

Natuurlijk is er ook een makkelijke calculator om dit uit te rekenen, die kun je hier vinden: Steam Engine Je vult de waardes in, zoals de weerstand van je coil en de wattages waarop je wil gaan dampen, en de calculator rekent uit hoeveel ampère je batterij minimaal moet hebben. Het aantal mAh staat voor de inhoud van de batterij, hoe hoger het aantal mAh hoe langer je kunt dampen op een volgeladen batterij.


vervoeren Vervoeren van losse batterijen

Mensen die gebruik maken van een mod waar een losse batterij in geplaatst kan worden, nemen vaak voor alle zekerheid losse batterijen mee. Omdat veiligheid voorop staat dienen de batterijen op de juiste wijze en veilig vervoerd te worden en nooit los in je broekzak of jaszak. Uiteraard hebben wij hier een oplossing voor.

Batterijen kunnen veilig vervoerd worden in bijvoorbeeld de  18650 Battery Skin of in stevige doosjes.

 
slot Tot slot

Gebruik altijd goede batterijen; Trustfire batterijen bijvoorbeeld, zijn absoluut niet veilig voor het gebruik in elektrische sigaretten.
Controleer regelmatig de wrap (het omhulsel) van je batterijen. Zit hier een scheurtje in of is deze beschadigd? Vervang de batterijen dan direct.

🍪 Cookie instellingen
Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.